




Het masterplan vormt de basis voor een vernieuwd en uitgebreid water-bos-park Viander, waar de natuur het cruciale belevingselement moet worden. De noodzaak om een waterbuffer te voorzien biedt de kans om stapsgewijs over te gaan naar een meer natuurlijke inrichting van het park. Er zal niet enkel esthetische en onderdanige natuur ontstaan, maar er zullen ook verwilderde natuurlijke zones, met plaats voor echte wildernis ontstaan. De natte zone van de waterbuffer kan, met de aanleg van een moerasbos, de ruggegraat vormen voor meer biodiversiteit. Tegelijkertijd ontstaat zo een grote natuurlijke koolstofopslag, iets wat momenteel in de omgeving van Tienen volledig ontbreekt.
We zoeken in het masterplan naar mogelijkheden voor meer beleving, verkoeling, bebossing…
Een park met utilitaire productieve natuur vormen we om tot een grote groene long.
Het masterplan onderzoekt en faciliteert de mogelijkheden om het Vianderdomein (opnieuw) te verbinden met de vallei van de Grote Gete. De aankoop van de perenboomgaard en de transitie naar een waterbuffer vormt de eerste stap in het aansluiten van het domein op het landschap van de Getevallei en het ontwikkelen van een aaneengesloten groenblauw netwerk. Deze ecologische corridors, gekoppeld aan trage verbindingen zullen uitgewerkt worden richting het zuiden, tussen de boomgaard en de Grote Gete. Ook richting het oosten, doorheen de industriezone maken we de verbinding naar het Tiens Broek, een natuurgebied gelegen aan de rand van de decantatiebekkens van de suikerraffinaderij.
In de bestaande toestand is de aanwezige natuur zeer technisch, zonder verrassingen: landbouw, visvangst, … Om de natuur te kunnen inzetten als ervaringselement, verrassender en met meer beleving moet deze ecologisch waardevoller, meer verwilderd worden. Ecologie kan vervolgens drager worden voor het verduurzamen van de omgeving en ingezet worden als educatief element.
Het Vianderpark kan uitgroeien tot de groene long voor Tienen, de ‘Tuin voor Tienen’ zoals bv de kasteeltuin dat was voor het kasteeldomein. Als we de Viander en het Tiens Broek verbinden krijgt ook Tienen haar Stadsbos dat rechtstreeks aansluit aan de historische stad!
Een park van achterkanten keren we binnenstebuiten.
Het park bevindt zich tussen het stadscentrum, het industriegebied en de tuinen van de omliggende woonwijk. In zijn huidige uitstraling is het een achterkant geworden van al deze gebieden, het heeft geen duidelijke uitstraling of geen gezicht naar de straat. Het Vianderdomein moet duidelijker verknoopt worden aan de vesten, de Hamelendreef en de aanpalende woonwijken.
Het project versterkt de poorten van het vernieuwde en uitgebreidde domein.
Doorheen het Viander water-bos-park worden de bestaande paden aangepast tot een fijnmazig net van trage verbindingen voor voetgangers, fietsers, lopers,… dat de nodige verbindingen maakt met het centrum van de Stad, de woonwijken en de industriezone.
De historische identiteit van het recreatiepark stoffen we af en geven we terug aan de inwoners van Tienen.
Het domein neemt door zijn erfgoedwaarde een belangrijke plek in in de collectieve herinnering van de Tienenaar. De nieuwe identiteit moet dit gevoel opnieuw in ere herstellen. Het masterplan zal dan ook gebaseerd zijn op respect voor het verleden, door een hedendaagse identiteit en ontspanningswaarde te creëren die vertrekt van de intrinsieke kwaliteiten van de plek.
Waterrecreatie zal de stapsteen vormen die een speelse identiteit kan bieden aan het water-bos-park. Hierbij zal worden ingezet op meer activiteit en meer wisselende activiteit doorheen het jaar. Ook zwemmen in openlucht krijgt zijn plaats in het masterplan.
Het Vianderdomein wordt in het masterplan stelselmatig getransformeerd tot een water-bos-park:
Een waterpark, met waterrecreatie op verschillende niveaus
Een waterbos, waar de beleving ontstaat door een nat ‘Broekbos’ toegankelijk en zichtbaar te maken
Een bospark, deel van de stad, de industrie en de omliggende woonwijken, een groene long voor Tienen.